Хроничен стрес и Бърнаут / прегаряне

23.03.2023 15:19:26

Хроничен стрес и Бърнаут / прегаряне

Стресът е съвкупност от неспецифични реакции в организма в отговор на стимули, които нарушават динамичното равновесие (хомеостаза). При опит да се адаптира организма към промени в средата се наблюдават сходни реакции. Те обикновено са в две посоки, в зависимост от типа нервна система на човека и кой от дяловете доминира при опита за справяне с настъпилата промяна – симпатикус или парасимпатикус. Първите, симпатикотониците, поведение тип А, пренатоварват симпатикуса, реакциите са от типа „бий се или бягай“, с повишаването на артериалното налягане, пулс, повърхностно дишане с висока честота, изпотяване, насочване на кръвта към нервната система и скелетните мускули, както и към потните жлези. Това се дължи на активиране на оста хипофиза-хипоталамус-надбъбрек и повишаване нивото на глюкокортикоиди, адреналин, норадреналин, ендорфини, растежен хормон и аденокортикотропен хормон АКТХ, като в същото време нивото на тестостерон и инсулин пада, с което се увеличава нивото на „кръвната захар“. Вторите, ваготониците, натоварват своя парасимпатикус и реагират с „яж и храносмилай“, „изключване“, „замръзване“. Кръвта се пренасочва към вътрешните органи и жлезите с външна секреция без потните.

При продължителен стрес, когато човек започне да не се справя успешно и  трупа неудовлетвореност, появява се безнадеждност, без възможности за възстановяване, тогава стресът се хронифицира и се превръща в дистрес, хроничен стрес, бърнаут синдром.

При неуспешни опити за справяне с хроничния стрес, при хора с поведение тип А, се появява хипертония, вегетативно-съдова дистония, повишен риск от инфаркт и инсулт, мускулни болки, главоболие, безсъние и др.

Високото ниво на кортикостероидите при хроничен стрес на хора с поведение от тип В уврежда храносмилателната система – гастрит, колит, астма, и потиска имунната система, съответно могат да се появят автоимунни заболявания.

Разбира се, това са само общи принципи и всеки човек заформя свой собствен силно индивидуален комплекс от реакции на хроничен стрес, като са възможни и различни видове реакции в различните житейски ситуации – на работното място ваготоник (реакции на избягване, харесване и потискане), вкъщи симпатикотоник (истерични изблици и агресия), например.

Всички видове стрес реакции и комбинациите от тях могат да бъдат преработени в процеса на невротерапията. По този начин те биват овладени и заместени с адекватни адаптационни реакции към кои и да е стимули, предизвикващи стрес реакциите, както и да се проследи обективно какви и в какво количество и честота възстановителни дейности и упражнения могат да поддържат баланса в 24-часов, циркаден ритъм.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Симптоми

Симптоми

Хроничен стрес и Бърнаут / прегаряне

Бърнаут / прегаряне

м м 2023-04-02T23:07:02+03:00 Хроничен стрес и Бърнаут / прегаряне

<p>Стресът е съвкупност от неспецифични реакции в организма в отговор на стимули, които нарушават динамичното равновесие (хомеостаза). При опит да се адаптира организма към промени в средата се наблюдават сходни реакции. Те обикновено са в две посоки, в зависимост от типа нервна система на човека и кой от дяловете доминира при опита за справяне с настъпилата промяна &ndash; симпатикус или парасимпатикус. Първите, симпатикотониците, поведение тип А, пренатоварват симпатикуса, реакциите са от типа &bdquo;бий се или бягай&ldquo;, с повишаването на артериалното налягане, пулс, повърхностно дишане с висока честота, изпотяване, насочване на кръвта към нервната система и скелетните мускули, както и към потните жлези. Това се дължи на активиране на оста хипофиза-хипоталамус-надбъбрек и повишаване нивото на глюкокортикоиди, адреналин, норадреналин, ендорфини, растежен хормон и аденокортикотропен хормон АКТХ, като в същото време нивото на тестостерон и инсулин пада, с което се увеличава нивото на &bdquo;кръвната захар&ldquo;. Вторите, ваготониците, натоварват своя парасимпатикус и реагират с &bdquo;яж и храносмилай&ldquo;, &bdquo;изключване&ldquo;, &bdquo;замръзване&ldquo;. Кръвта се пренасочва към вътрешните органи и жлезите с външна секреция без потните.</p> <p>При продължителен стрес, когато човек започне да не се справя успешно и &nbsp;трупа неудовлетвореност, появява се безнадеждност, без възможности за възстановяване, тогава стресът се хронифицира и се превръща в дистрес, хроничен стрес, бърнаут синдром.</p> <p>При неуспешни опити за справяне с хроничния стрес, при хора с поведение тип А, се появява хипертония, вегетативно-съдова дистония, повишен риск от инфаркт и инсулт, мускулни болки, главоболие, безсъние и др.</p> <p>Високото ниво на кортикостероидите при хроничен стрес на хора с поведение от тип В уврежда храносмилателната система &ndash; гастрит, колит, астма, и потиска имунната система, съответно могат да се появят автоимунни заболявания.</p> <p>Разбира се, това са само общи принципи и всеки човек заформя свой собствен силно индивидуален комплекс от реакции на хроничен стрес, като са възможни и различни видове реакции в различните житейски ситуации &ndash; на работното място ваготоник (реакции на избягване, харесване и потискане), вкъщи симпатикотоник (истерични изблици и агресия), например.</p> <p>Всички видове стрес реакции и комбинациите от тях могат да бъдат преработени в процеса на невротерапията. По този начин те биват овладени и заместени с адекватни адаптационни реакции към кои и да е стимули, предизвикващи стрес реакциите, както и да се проследи обективно какви и в какво количество и честота възстановителни дейности и упражнения могат да поддържат баланса в 24-часов, циркаден ритъм.</p>

Сравнение на продукти