Биофийдбек помага при заекване

04.04.2023 17:17:19

Биофийдбек помага при заекване

Иновативна техника помага срещу заекване

При над 50% от случаите има и наследствен фактор
автор: Искра Ценкова
При биофийдбек апаратът прихваща невидимите състояния на системитe в тялото, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра сам виждаш сигналите на тялото си.
Заекването е временно състояние, казва Тодор с леки говорни спънки. Почти се е разделил с пелтеченето, но все още се случва да се препъне в някоя дума, особено под въздействието на силни емоции. Историята на 26-годишния младеж е нетипична. Най-често говорният дефект се проявява на 3-4-годишна възраст, той обаче се сблъсква с него за пръв път вече 14- годишен. "Беше в час по биология. Не бях нито тревожен, нито напрегнат", отбелязва младият мъж. Тогава си мисли, че проблемът му ще отшуми внезапно, както се е и появил. Но ден след ден, дума след дума комуникативното нарушение не само че не се намалява, а дори се затвърждава. И голямата му битка с проблема започва. Вместо да си заключи устата за 20 дни, както препоръчва една от школите за справяне с проблема, той започва да говори, говори, говори... Сам пред огледалото, пред диктофона, пред пълната зала... Когато застава лице в лице с много хора, в началото се притеснява, но след това се отпуска и думите му текат леко една след друга.
 
Българите с това говорно нарушение са над 70 хиляди или поне толкова са членовете на Сдружението за инициативи по заекването. Националната асоциация по самопомощ е основана през 1992 г. с цел да се променят обществените нагласи към хората с комуникативни нарушения, да се намали дискриминацията, с която се сблъскват. Обществото е сформирало малки групи за взаимопомощ, в които заекващите се събират, разказват си истории и търсят заедно начини за преодоляването на страха си от говоренето. "Тази терапия не е стандартна, но ни помага. Използваме много дихателни техники. Основният проблем на много от нас е, че опитвайки се да кажем дадена дума, губим дъх. Вместо това човек трябва да се спре, да вдиша дълбоко въздух, после думата става много по-гладка и лесна за изговаряне", казва Тодор.

Науката все още няма обяснение защо нарушената плавност на речта се проявява четири пъти повече при момчетата, както и не може да отговори на въпроса защо говорните проблеми изчезват при пеене или при разговор с домашни любимци, с близки хора.

Симптомите са част от говорната патология, появяват се най-често в ранните детски години. Разпознават се по неестествените за речта повторения, удължение, блокажи на звуци и срички, по променените интонация, ритъм, паузи... В по-тежките форми децата се изчервяват, изпотяват, получават нервни тикове...Пелтеченето може да се прояви в конкретна ситуации или дни наред да няма следа от него. Различни са и причините за говорните блокажи. Един от факторите е наследствеността, повече от половината от заекващите имат роднини със същия проблем. Той може да е резултат от дефицити на функционирането на мозъка, но и да се дължат на психогенни фактори. Може да се провокира от стрес, от емоционална травма, висока тревожност. Веднъж отключено, заекването се автоматизира и затвърждава във времето.

"В 20% от случаите нарушената плавност на речта хронифицира, затова речевата патология засяга всички възрастови групи. В останалите 80% от децата с тези симптоми плавността на речта се възстановява спонтанно. Това дава основание на много изследователи да смятат, че проблемът е част от езиковото развитие. Затова съвременните теоретици го смятат за особеност на говора, а не за дефект", разяснява Стоян Везенков, доктор по невробиология и приложни невронауки.

Къде блокира речта?

Двете хемисфери на мозъка имат различни функции, те преработват информацията по различен начин. За вербалната комуникация и лингвистичните умения отговаря лявото полукълбо. Дясното е свързано с отрицателните емоции. При много от заекващите тези две зони са дублирани. Между тях няма координация, оттук се появява дефицитът, разяснява д-р Везенков. Терапиите са различни, с проблема се занимават както логопеди, така и психотерапевти. Две са основните направления за справянето с него. Едното разчита на модифицирането на високата тревожност и освобождаване на говорната система. Другото - на поведенческо-рефлекторно, което автоматизира и затвърждава плавната реч.

Австралийската система, създадена през 1997 г. от Ашли Крейк, професор от Техническия университет в Сидни, набляга на справянето с тиковете и спазмите в мускулатурата, които често съпровождат блокажите в говора. Крейк постига това, прилагайки биофийдбек. Методът означава в превод биологична обратна връзка, открит е през 1961 г. от психолога Нийл Милър.Тренингите доказват, че можем сами да управляваме работата на автономната си нервна система - сърдечен ритъм, кръвно налягане, перисталтика. В много страни по света те са официално признати като съпътстващо лечение на сериозни заболявания.

Крейк слага миографски електроди на мускули, който по време на заекването прави спазъм. Така измерва активността му. Визуализира случващото се на компютърния екран, а заекващият, който седи с лице пред монитора, може да осъзнае съпътстващите движения, които прави. Премахвайки ги, той отстранява и съпътстващите фактори, в случая говорния блокаж.

"Крейк дава голям процент на ефективност на своя метод. Други водещи учени обаче го критикуват, че отбелязаните от него резултати не могат да се повторят. В изследователския център на университета решихме да изпитаме методиката на Ашли Крейк. Тя дава доста добри първоначални резултати, затова искаме да направим фокус група и да създадем работеща методика. Смятаме да класифицираме функционалните подтипове на заекването, но и да въведем за пръв път в България метода за контролиране на стреса с помощта на биофийдбек, а оттук и за преодоляване на говорния проблем", казва д-р Везенков, който през последните пет години е набрал доста сериозен опит с иновативната терапия.

Какво всъщност се случва по време на тренинга? Сядаш пред монитора, опакован с различни физиологични сензори - за измерване на емоционалното изпотяване на ръцете ти, на сърдечния ритъм, пулс, мозъчни вълни, реактивност на мускулите... Апаратът прихваща невидимите състояния на различните системи в тялото ти, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра виждаш сигналите на тялото си. Зрителната информация постъпва в мозъка, а той изпраща към съответните мускули нервни импулси. Така се учиш как с различни съпътстващи техники да променяш бързо състоянието си. Когато човек има непрекъсната обратна връзка с това, което става в самия него, той се научава да управлява процесите в тялото си и да отстрани сам говорните си блокажи, разяснява д-р Везенков.
 
източник в-к СЕГА, Брой 5418 (244) 23 Октомври 2015http://old.segabg.com/article.php?id=774759&fbclid=IwAR1058ztN3EPhx57EvoKL9NB1GTs-qTrLYx7GjFZXDUASc5ASfp1FposczU
 
ПП. В Център за приложни невронауки Везенков, София, се провежда ефективна терапия на заекване с биофийдбек чрез комплексна програма от невротренинги.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Биофийдбек помага при заекване

Биофийдбек помага при заекване

Иновативна техника помага срещу заекванеПри над 50% от случаите има и наследствен факторИскра ЦенковаПри биофийдбек апаратът прихваща невидим Иновативна техника помага срещу заекванеПри над 50% от случаите има и наследствен факторИскра ЦенковаПри биофийдбек апаратът прихваща невидим 2023-04-25T18:55:36+03:00 Биофийдбек помага при заекване

<div itemprop="articleBody"> <div class="a_title"> <h3 class="a_title">Иновативна техника помага срещу заекване</h3> </div> <div class="a_subtitle">При над 50% от случаите има и наследствен фактор</div> <div class="a_author">автор: Искра Ценкова</div> <div class="a_content"></div> <div class="a_content"> <table border="0" width="598" cellspacing="0" cellpadding="0" height="40"> <tbody> <tr> <td style="width: 595.333px;"></td> </tr> <tr> <td class="img_title" style="width: 595.333px;">При биофийдбек апаратът прихваща невидимите състояния на системитe в тялото, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра сам виждаш сигналите на тялото си.</td> </tr> </tbody> </table> </div> <div class="a_content"><a href="https://vezenkov.com/article/zaekvane" target="_blank" rel="noopener">Заекването </a>е временно състояние, казва Тодор с леки говорни спънки. Почти се е разделил с пелтеченето, но все още се случва да се препъне в някоя дума, особено под въздействието на силни емоции. Историята на 26-годишния младеж е нетипична. Най-често говорният дефект се проявява на 3-4-годишна възраст, той обаче се сблъсква с него за пръв път вече 14- годишен. "Беше в час по биология. Не бях нито тревожен, нито напрегнат", отбелязва младият мъж. Тогава си мисли, че проблемът му ще отшуми внезапно, както се е и появил. Но ден след ден, дума след дума комуникативното нарушение не само че не се намалява, а дори се затвърждава. И голямата му битка с проблема започва. Вместо да си заключи устата за 20 дни, както препоръчва една от школите за справяне с проблема, той започва да говори, говори, говори... Сам пред огледалото, пред диктофона, пред пълната зала... Когато застава лице в лице с много хора, в началото се притеснява, но след това се отпуска и думите му текат леко една след друга.</div> </div> <div class="a_content">&nbsp;</div> <div class="a_content">Българите с&nbsp;това говорно нарушение&nbsp;са над 70 хиляди или поне толкова са членовете на Сдружението за инициативи по заекването. Националната асоциация по самопомощ е основана през 1992 г. с цел да се променят обществените нагласи към хората с комуникативни нарушения, да се намали дискриминацията, с която се сблъскват. Обществото е сформирало малки групи за взаимопомощ, в които заекващите се събират, разказват си истории и търсят заедно начини за преодоляването на страха си от говоренето. "Тази терапия не е стандартна, но ни помага. Използваме много дихателни техники. Основният проблем на много от нас е, че опитвайки се да кажем дадена дума, губим дъх. Вместо това човек трябва да се спре, да вдиша дълбоко въздух, после думата става много по-гладка и лесна за изговаряне", казва Тодор.<br /><br />Науката все още няма обяснение защо нарушената плавност на речта се проявява четири пъти повече при момчетата, както и не може да отговори на въпроса защо говорните проблеми изчезват при пеене или при разговор с домашни любимци, с близки хора.<br /><br />Симптомите са част от говорната патология, появяват се най-често в ранните детски години. Разпознават се по неестествените за речта повторения, удължение, блокажи на звуци и срички, по променените интонация, ритъм, паузи... В по-тежките форми децата се изчервяват, изпотяват, получават нервни тикове...Пелтеченето може да се прояви в конкретна ситуации или дни наред да няма следа от него. Различни са и причините за говорните блокажи. Един от факторите е наследствеността, повече от половината от заекващите имат роднини със същия проблем. Той може да е резултат от дефицити на функционирането на мозъка, но и да се дължат на психогенни фактори. Може да се провокира от стрес, от емоционална травма, висока тревожност. Веднъж отключено, заекването се автоматизира и затвърждава във времето.<br /><br />"В 20% от случаите нарушената плавност на речта хронифицира, затова речевата патология засяга всички възрастови групи. В останалите 80% от децата с тези симптоми плавността на речта се възстановява спонтанно. Това дава основание на много изследователи да смятат, че проблемът е част от езиковото развитие. Затова съвременните теоретици го смятат за особеност на говора, а не за дефект", разяснява Стоян Везенков, доктор по невробиология и приложни невронауки.<br /><br />Къде блокира речта?<br /><br />Двете хемисфери на мозъка имат различни функции, те преработват информацията по различен начин. За вербалната комуникация и лингвистичните умения отговаря лявото полукълбо. Дясното е свързано с отрицателните емоции. При много от заекващите тези две зони са дублирани. Между тях няма координация, оттук се появява дефицитът, разяснява&nbsp;д-р Везенков. Терапиите са различни, с проблема се занимават както логопеди, така и психотерапевти. Две са основните направления за справянето с него. Едното разчита на модифицирането на високата тревожност и освобождаване на говорната система. Другото - на поведенческо-рефлекторно, което автоматизира и затвърждава плавната реч.<br /><br />Австралийската система, създадена през 1997 г. от Ашли Крейк, професор от Техническия университет в Сидни, набляга на справянето с тиковете и спазмите в мускулатурата, които често съпровождат блокажите в говора. Крейк постига това, прилагайки биофийдбек. Методът означава в превод биологична обратна връзка, открит е през 1961 г. от психолога Нийл Милър.Тренингите доказват, че можем сами да управляваме работата на автономната си нервна система - сърдечен ритъм, кръвно налягане, перисталтика. В много страни по света те са официално признати като съпътстващо лечение на сериозни заболявания.<br /><br />Крейк слага миографски електроди на мускули, който по време на заекването прави спазъм. Така измерва активността му. Визуализира случващото се на компютърния екран, а заекващият, който седи с лице пред монитора, може да осъзнае съпътстващите движения, които прави. Премахвайки ги, той отстранява и съпътстващите фактори, в случая говорния блокаж.<br /><br />"Крейк дава голям процент на ефективност на своя метод. Други водещи учени обаче го критикуват, че отбелязаните от него резултати не могат да се повторят. В изследователския център на университета решихме да изпитаме методиката на Ашли Крейк. Тя дава доста добри първоначални резултати, затова искаме да направим фокус група и да създадем работеща методика. Смятаме да класифицираме функционалните подтипове на заекването, но и да въведем за пръв път в България метода за контролиране на стреса с помощта на биофийдбек, а оттук и за преодоляване на говорния проблем", казва&nbsp;<a href="https://vezenkov.com/page/za-nas" target="_blank" rel="noopener">д-р Везенков</a>, който през последните пет години е набрал доста сериозен опит с иновативната терапия.<br /><br />Какво всъщност се случва по време на <a href="https://vezenkov.com/page/nevroterapiya" target="_blank" rel="noopener">тренинга</a>? Сядаш пред монитора, опакован с различни физиологични сензори - за измерване на емоционалното изпотяване на ръцете ти, на сърдечния ритъм, пулс, мозъчни вълни, реактивност на мускулите... Апаратът прихваща невидимите състояния на различните системи в тялото ти, а на екрана под формата на анимация или компютърна игра виждаш сигналите на тялото си. Зрителната информация постъпва в мозъка, а той изпраща към съответните мускули нервни импулси. Така се учиш как с различни съпътстващи техники да променяш бързо състоянието си. Когато човек има непрекъсната обратна връзка с това, което става в самия него, той се научава да управлява процесите в тялото си и да отстрани сам говорните си блокажи, разяснява&nbsp;д-р Везенков.</div> <div class="a_content">&nbsp;</div> <div class="a_content">източник в-к СЕГА,&nbsp;<span>Брой 5418 (244) 23 Октомври 2015</span>:&nbsp;<a href="http://old.segabg.com/article.php?id=774759&amp;fbclid=IwAR1058ztN3EPhx57EvoKL9NB1GTs-qTrLYx7GjFZXDUASc5ASfp1FposczU">http://old.segabg.com/article.php?id=774759&amp;fbclid=IwAR1058ztN3EPhx57EvoKL9NB1GTs-qTrLYx7GjFZXDUASc5ASfp1FposczU</a></div> <div class="a_content">&nbsp;</div> <div class="a_content">ПП. В <a href="https://vezenkov.com/selection/magazin" target="_blank" rel="noopener">Център за приложни невронауки Везенков</a>, София, се провежда ефективна терапия на заекване с биофийдбек чрез комплексна програма от невротренинги.</div>

, , , , , , ,
Сравнение на продукти