Депресия

09.03.2023 10:50:06

Депресия

Депресията е нарушение на афектната система, характеризиращо се със следните симптоми:

  1. Ниско или потиснато настроение;
  2. Анхедония (липса на интерес или удоволствие по отношение на всички видове активности);
  3. Ниска енергия или изтощение.

Диагнозата „депресия“ е много често срещана днес. 15% от хората, страдащи от депресия, посягат на живота си. Само в САЩ те са 30 000 души годишно, като във възрастовата група 15-24 години депресията е на 3то място в списъка на причините за такъв летален изход.

Редуцирана фронтална активност

фЯМР изследвания са показали, че намаляването на активността на фронталната кора корелира със степените на тежест на депресията. ЕЕГ изследвания потвърждават този извод като се демонстрира висока амплитуда на алфа във лявата фронтална кора в сравнение с дясната. Позитивните емоции, които са в ляво, са силно потиснати, докато отрицателните емоции, локализирани в дясно, са силно активирани. Депресивните хора са сензитивни към негативна стимулация и отбягват положителната. Допълнителни доказателства са получени при лезии в префронталната кора, които водят впоследствие до депресия.

Моноаминна хипотеза за депресията

Хипотезата постулира дефицит или дисбаланс в невротрансмитеранорадреналин (или серотонин) в мозъка. Веществото резерпин, което изчерпва катехоламините в мозъка може да предизвика симптоми подобни на депресията. Антидепресантите са хетерогенна група от вещества, които по различни начини осигуряват наличието на моноамини в синапсите.

Депресии и ЕЕГ неврофийдбек

ЕЕГ-неврофийдбек е ефикасна и специфична терапия на депресия без странични ефекти, както при фармакологичната и други стимулационни методи като електрошоковия. При 70% от хората след шокова терапия симптомите се възстановяват след 3 до 6 месеца.

Прилагането на ЕЕГ-неврофийдбек за лечение на депресия се основава на наличието на алфа асиметрия между лявата и дясна фронтална кора. Целта на използваните протоколи е да нормализират абнормалната асиметрия при депресия. Разработен е специфичен протокол ALAY, който използва (F4-F3)/(F3+F4) като параметър за фийдбек. Интересното е, че ЕЕГ-фийдбекът е ефективен при всякакъв тип депресии, независимо от етиологията.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Симптоми

Симптоми

Депресия

Статия №2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n 2023-04-25T19:17:06+03:00 Депресия

<p><strong>Депресията</strong> е нарушение на афектната система, характеризиращо се със следните симптоми:</p> <ol> <li><strong>Ниско</strong> или потиснато <strong>настроение</strong>;</li> <li><strong>Анхедония</strong> (липса на интерес или удоволствие по отношение на всички видове активности);</li> <li><strong>Ниска енергия</strong> или изтощение.</li> </ol> <p>Диагнозата &bdquo;депресия&ldquo; е много често срещана днес. 15% от хората, страдащи от депресия, посягат на живота си. Само в САЩ те са 30&nbsp;000 души годишно, като във възрастовата група 15-24 години депресията е на 3то място в списъка на причините за такъв летален изход.</p> <p><strong>Редуцирана фронтална активност</strong></p> <p>фЯМР изследвания са показали, че намаляването на активността на фронталната кора корелира със степените на тежест на депресията. ЕЕГ изследвания потвърждават този извод като се демонстрира висока амплитуда на алфа във лявата фронтална кора в сравнение с дясната. Позитивните емоции, които са в ляво, са силно потиснати, докато отрицателните емоции, локализирани в дясно, са силно активирани. Депресивните хора са сензитивни към негативна стимулация и отбягват положителната. Допълнителни доказателства са получени при лезии в префронталната кора, които водят впоследствие до депресия.</p> <p><strong>Моноаминна хипотеза за депресията</strong></p> <p>Хипотезата постулира дефицит или дисбаланс в невротрансмитеранорадреналин (или серотонин) в мозъка. Веществото резерпин, което изчерпва катехоламините в мозъка може да предизвика симптоми подобни на депресията. Антидепресантите са хетерогенна група от вещества, които по различни начини осигуряват наличието на моноамини в синапсите.</p> <p><strong>Депресии и ЕЕГ неврофийдбек</strong></p> <p><a href="https://vezenkov.com/page/nevroterapiya" target="_blank" rel="noopener"><strong>ЕЕГ-неврофийдбек</strong></a> е <strong>ефикасна</strong> и <strong>специфична терапия</strong> на <strong>депресия без странични ефекти</strong>, както при фармакологичната и други стимулационни методи като електрошоковия. При 70% от хората след шокова терапия симптомите се възстановяват след 3 до 6 месеца.</p> <p>Прилагането на <strong>ЕЕГ-неврофийдбек</strong> за лечение на депресия се основава на наличието на алфа асиметрия между лявата и дясна фронтална кора. Целта на използваните протоколи е да нормализират абнормалната асиметрия при депресия. Разработен е специфичен протокол ALAY, който използва (F4-F3)/(F3+F4) като параметър за фийдбек.&nbsp;Интересното е, че ЕЕГ-фийдбекът е ефективен при всякакъв тип депресии, независимо от етиологията.</p>

, , , , , , ,
Сравнение на продукти