До какво води екранната зависимост при децата и подрастващите?

16.06.2023 14:40:53

До какво води екранната зависимост при децата и подрастващите?

Заради дългото стоене пред устройства съвременните деца стават дигитални наркомани.
Материал на Пламен Петров от Дарик Радио, 11 април 2023.

Прекомерната употреба на електронни устройства води до екранна зависимост – проблем, който при децата може да доведе до тежки последици. Това показват проучванията на невробиолога д-р Стоян Везенков. Като ръководител на Изследователски център за приложни невронауки, специалистът проучва проблема от години.

Има хора, които прекарват по 10 часа пред екрани и не развиват този синдром, тъй като това им е работата. За деца до 3-годишна възраст обаче употребата на екрани е погром за развитието им. Затова даването на електронни устройства на деца под 3 години трябва да се криминализира, заяви д-р Везенков на публична лекция във Варна, посветена на проблема. 

Прекомерният престой пред екрана може да доведе до директна промяна във функционирането на мозъчната кора, показало е изследване на трима геймъри още през 2015 г. Мозъкът на дете с екранна зависимост изостава в развитието си с няколко години, изтъкна специалистът.

Заради употребата на устройства децата късно проговарят, а след това им става трудна преработката на всякакъв див езикова информация. Екранната зависимост води и до проблеми със съня и дефицит на вниманието.

Децата спират да четат не защото не им е интересно, а защото им е трудно, смята невробиологът.

Сред основните симптоми на екранна зависимост са апатията и депресивността. Другите са трудно заспиване, кошмари и говорене насън, лицеви тикове, хиперактивност, агресивност и раздразнителност при отнемане или спиране на екрана, нежелание за учене, слаб интерес към игри и живо общуване с връстници и  самоизолация тип "аутсайдер".

Още по темата ще откриете в прикаченото аудио.

Публична лекция, изнесена пред здравни специалисти и психолози от различни институции в гр. Варна, на 6 април 2023 г., отразено от Дарик Радио.

Коментари

Грета
Грета 16.06.2023 Как мога да се свържа с Вас за допълнителна информация за вашите изследвания? Никой не вдига телефона в сайта ви. Моля обадете ми се на телефон 0887621412, благодаря

Остави коментар

Блог

Блог

До какво води екранната зависимост при децата и подрастващите?

До какво води екранната зависимост при децата и подрастващите?

Публична лекция, изнесена пред здравни специалисти и психолози от различни институции в гр. Варна, на 6 април 2023 г., отразено от Дарик Радио.Заради дълго Публична лекция, изнесена пред здравни специалисти и психолози от различни институции в гр. Варна, на 6 април 2023 г., отразено от Дарик Радио.Заради дълго 2023-06-16T14:43:01+03:00 До какво води екранната зависимост при децата и подрастващите?

<p><strong>Заради дългото стоене пред устройства съвременните деца стават дигитални наркомани.</strong><br /><em>Материал на Пламен Петров от Дарик Радио, 11 април 2023.</em></p> <p>Прекомерната употреба на електронни устройства води до екранна зависимост &ndash; проблем, който при децата може да доведе до тежки последици. Това показват проучванията на невробиолога д-р Стоян Везенков. Като ръководител на Изследователски център за приложни невронауки, специалистът проучва проблема от години.</p> <p>Има хора, които прекарват по 10 часа пред екрани и не развиват този синдром, тъй като това им е работата. За деца до 3-годишна възраст обаче употребата на екрани е погром за развитието им. Затова даването на електронни устройства на деца под 3 години трябва да се криминализира, заяви д-р Везенков на публична лекция във Варна, посветена на проблема.&nbsp;</p> <p><span>Прекомерният престой пред екрана може да доведе до директна промяна във функционирането на мозъчната кора, показало е изследване на трима геймъри още през 2015 г. Мозъкът на дете с екранна зависимост изостава в развитието си с няколко години, изтъкна специалистът.</span></p> <p>Заради употребата на устройства децата късно проговарят, а след това им става трудна преработката на всякакъв див езикова информация. Екранната зависимост води и до проблеми със съня и дефицит на вниманието.</p> <center></center> <p>Децата спират да четат не защото не им е интересно, а защото им е трудно, смята невробиологът.</p> <p>Сред основните симптоми на екранна зависимост са апатията и депресивността. Другите са трудно заспиване, кошмари и говорене насън, лицеви тикове, хиперактивност, агресивност и раздразнителност при отнемане или спиране на екрана, нежелание за учене, слаб интерес към игри и живо общуване с връстници и &nbsp;самоизолация тип "аутсайдер".</p> <p><a href="https://darik.bg/do-kakvo-vodi-ekrannata-zavisimost-pri-decata-" target="_blank" rel="noopener"><em>Още по темата ще откриете в прикаченото аудио.</em></a></p> <p><em><strong>Публична лекция, изнесена пред здравни специалисти и психолози от различни институции в гр. Варна, на 6 април 2023 г., отразено от Дарик Радио.</strong></em></p>

, , , , , , , , , , ,

Грета Грета

2023-06-16T15:32:11+03:00
Как мога да се свържа с Вас за допълнителна информация за вашите изследвания? Никой не вдига телефона в сайта ви. Моля обадете ми се на телефон 0887621412, благодаря
Сравнение на продукти