Не се предавайте на паниката, това срива имунната Ви система, но как да се справим с нея сами затворени вкъщи?

04.04.2023 17:00:24

Не се предавайте на паниката, това срива имунната Ви система, но как да се справим с нея сами затворени вкъщи?

При извънредното положение и мерките срещу COVID-19 хората много от хората изпадат в паника, безизходица, липса на контрол и безнадеждност. Това срива имунната система и вероятността да се разболеят от друго, а не от вируса, нараства главоломно. Невронауката, която изследва тези отношения от десетилетия се нарича психоневроимунология. Описани са многобройни молекулярни механизми, чрез които психични и емоционални състояния, които продължават достатъчно дълго, увличат имунни процеси и ги отслабват. Всеки знае, че след една седмица високо напрежение, постоянен стрес, след това води до настинка.

Наш морален и обществен дълг е да споделим с хората знания си като изследователски и приложен Център, за да можем да помогнем дори и на един човек. 

Паникьосвайте се, но за не повече от 10 минути! Това важи и за стреса, и за паниката. Краткосрочният стрес оздравява, дългосрочният – разболява.

Паниката може да Ви мобилизира и да промени начина Ви на живот, но ако продължи дълго ще Ви разболее със сигурност.

Опасността от разпространение на грипния вирус COVID-19 доведе до драконовски, но изключително адекватни мерки от страна на нашето правителство и въвеждането на извънредно положение в страната.

Хората с хронични психосоматични нарушения – висока тревожност, паник атаки, хипертония, безсъние, главоболие, коремни и мускулни болки, задух, световъртеж и много други, са подложени на огромен риск в извънредното положение, което се въвежда в множество страни в Европа и света.

Симптоматиката се изостря многократно при стресови ситуации, форс мажорни обстоятелства и фактори, върху които нямаме контрол.

Множество ежедневни дейности – разходки, туризъм, развлечения, социални контакти, спорт, фитнес, танци, йога и други, които поддържат баланса в човешкото тяло изведнъж отпадат едновременно. Придружено с възможната паника при хората в риск и повишена тревожност от неизвестното нарушава драматично баланса между физическа активност и психическо напрежение, което застрашава здравето. Здравето ще бъде застрашено не толкова от COVID-19, а от нарушения баланс при рязката смяна на начина ни на живот. Всяка драстична промяна в начина на живот – смяна на месторабота, на местоживеене, на партньор, невъзможност да вършим нещата, които обичаме и др., всъщност предизвикват големи промени във функционирането на тялото, а те на своя страна отключват алармените системи или стрес реакции и взривяват имунната система.

Има опасност болниците да започнат да се пълнят не от заразени с COVID-19, а от изостряне на хроничните психосоматични заболявания, което се случва винаги при големите промени в начина ни живот или от промени в социално-икономически план, каквито са налични сега при наличието на извънредно положение. Огромното психично напрежение, което се появява при хората, засегнати от икономическата ситуация в момента - неплатените отпуски, невъзможността на малки и средни предприятия да си плащат сметките, срива в туризма, транспорта и услугите ще бъде голямо предизвикателство за всеки.

Стресът и паниката са най-големите врагове на имунната система. Спокойствието, психична стабилност, радостта благодарността и физическата активност са най-големите й приятели.

Как да се предпазим и останем здрави при нарастващата вълна от изостряне на хронични психосоматични нарушения и увеличаване на броя на посещенията при лекар и интензивни болнични отделения, които в момента са пренатоварени и без това?

Не е достатъчно да следвате призива „Не се паникьосвайте!“, а трябва да знаете КАК да го направите с лесни за изпълнение упражнения и действия, които да поддържат тялото в едно спокойно и равновесно състояние, освен мерките за хигиена спрямо вирусни и бактериални респираторни инфекции – миене на ръце, дезинфектиране и почистване на всичко, до което се докосвате.

Ето някои от мерките, прилагани в Центъра за приложни невронауки, които можете да предприемете, когато сте за дълго вкъщи:

1. Седнете в удобен стол и дишайте равномерно, не дълбоко

Пуснете си хронометър, за да не броите и хванете равномерно темпо на дишане 4 на 4. Четири секунди вдишване, четири секунди издишване без паузи. Можете да си свалите и апликация за водене на дишането и да си я настроите по описания начин. Избягвайте да броите, това при някои хора не работи. След няколко дни тренировки, няма да имате нужда от водач на дишането, но в началото го използвайте.

Можете да използвате звука на дихателен водач и в нашето видео в You tube: https://www.youtube.com/watch?v=Job2guSJ0Qg

По този прост начин активирате своя блуждаещ нерв, а така и възстановителните и оздравителни процеси в тялото.

2. Отпуснете мускулите си, докато дишате спокойно и равномерно.

Мускулното напрежение в покой вдига тонуса на адреналиновата система и пречи на отпускането и възстановяването. Ако имате напрежение във врата, гърба или кръста, докато си седите отпуснати, по-добре станете и се раздвижете малко както е описано в т.6

3. Затворете очи и си пуснете любимата музика за слушане, но тихо

Със затварянето на очите 80% от информацията от външния свят се преустановява и така мозъкът си почива

4. Правете упражненията системно.

Първите 3 точки ги направете поне за 10-15 минути на всеки 2-3 часа през деня, за да стане състоянието на покой познато на тялото и да се превърне в рефлекс. Еднократните действия нямат никакъв ефект.

5. Погрижете се за съня си.

Заспивайте само отпуснати както е описано по-горе в точки от 1 до 3, и поне 1 час без да сте гледали в екрана на телевизора или телефона, включително и новините за пандемията.

Заспивайки без напрежение ще подобрите фазите на дълбок сън, които са най-важните за възстановяване и самолечение на тялото. Един час повече сън от обикновеното е един час повече възстановяване и самолечение на тялото. Няма по-добър лекар от съня ни. Погрижете се за подобряване на продължителността и качеството на своя сън

6. Раздвижете се на фона на музика или пеейки макар и вкъщи

Меките, плавни и спокойни мускулни движения, в отпуснато и спокойно състояние без определена последователност, тоест импровизиране на фона на музика или просто си тананикайте или попейте. Импровизирани танцувални движения са много по-ефективни за отпускане на тялото, отколкото лицевите опори и коремните преси. Можете и да се разхождате от стая в стая, напред-назад или дори на място. Равномерното ходене, танцуване увлича равномерност и спокойствие на всички процеси в тялото.

Наблюдавайте дишането си, то трябва да бъде меко, равномерно и спокойно.

Спокойният глас и песента е мощен вагусов стимулатор (активация на блуждаещия нерв) и има възстановителен и оздравителен ефект. Правете го поне 3-4 пъти на ден. Тук няма предозиране - колкото по-често, толкова по-добре.

7. Учете, четете, творете и се смейте – това е мощна профилактика спрямо стреса и паниката.

Мозъкът когато учи е спокоен, той обича да учи. Когато учим, изключваме стрес реакциите и напрежението в тялото. Захванете се с учене на нещо ново, прочетете нова книга или се занимавайте с любимото си хоби – рисуване, писане и т.н. Творческата работа замества стрес реакциите и увлича процесите в тялото към спокойствие и благоденствие. Направете си списък с любимите и развлекателни дейности и ги упражнявайте. Сега имате време за всичко.

Не забравяйте Вие избирате в какво състояние да се намирате. Следете новините, но в никакъв случай не прекарвайте деня си само в гледане на новините по телевизията. Праговете на дразнимост на Вашите сетива ще паднат и всяка информация ще предизвиква стрес реакция в тялото Ви. Пуснете си любим филм или увлекателно хумористично предаване.

И най-важната мярка. Наблюдавайте ефекта от всяка дейност, която правите, върху Вашето благосъстояние. Ако се чувствате добре, правете я, ако не – не я правете. Редувайте дейностите, активни с пасивни, като спазвате правилото да не е повече от два часа всяка от тях.

На всеки 2 часа правете пълно отпускане от 10-15 минути, та дори и дрямка. Сега може да си го позволите.

Знанието е сила, използвайте го, но го приложете. Конкретни стъпки с конкретни ефекти всеки ден.

При паниката се изключва предния дял на мозъка и човек престава да мисли адекватно, както се изразяваме в невронауките, сами си правим функционална челна лоботомия.

Животът е преживял много по-сериозни изпитания и ще ги преживее и сега!

Всичко е в нашите ръце. Да си помогнем сами! Вируси е имало и ще има винаги, нека развием такава имунна система, която да устои на всичко! Тази Цел си заслужава!

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Не се предавайте на паниката, това срива имунната Ви система, но как да се справим с нея сами затворени вкъщи?

Не се предавайте на паниката, това срива имунната Ви система, но как да се справ

При извънредното положение и мерките срещу COVID-19 хората много от хората изпадат в паника, безизходица, липса на контрол и безнадеждност. Това срива имунната система и вероятността да се ра При извънредното положение и мерките срещу COVID-19 хората много от хората изпадат в паника, безизходица, липса на контрол и безнадеждност. Това срива имунната система и вероятността да се ра 2023-04-04T17:00:25+03:00 Не се предавайте на паниката, това срива имунната Ви система, но как да се справим с нея сами затворени вкъщи?

<div itemprop="articleBody">&#13; &#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG"><img src="/images/Dolce_Gabbana_Fall_Winter_2013_gold_crown.jpg" alt="" width="600" height="901"/></span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">При извънредното положение и мерките срещу </span><span lang="DE">COVID</span><span lang="BG">-19 хората много от хората изпадат в паника, безизходица, липса на контрол и безнадеждност. Това срива имунната система и вероятността да се разболеят от друго, а не от вируса, нараства главоломно. Невронауката, която изследва тези отношения от десетилетия се нарича психоневроимунология. Описани са многобройни молекулярни механизми, чрез които психични и емоционални състояния, които продължават достатъчно дълго, увличат имунни процеси и ги отслабват. Всеки знае, че след една седмица високо напрежение, постоянен стрес, след това води до настинка.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Н</span><span lang="BG">аш морален и обществен дълг е да споделим с хората знания си като изследователски и приложен Център, за да можем да помогнем дори и на един човек. </span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Паникьосвайте се, но за не повече от 10 минути! Това важи и за стреса, и за паниката. Краткосрочният стрес оздравява, дългосрочният – разболява.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Паниката може да Ви мобилизира и да промени начина Ви на живот, но ако продължи дълго ще Ви разболее със сигурност.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Опасността от разпространение на грипния вирус </span><span lang="DE">COVID</span><span lang="BG">-19 доведе до драконовски, но изключително адекватни мерки от страна на нашето правителство и въвеждането на извънредно положение в страната.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Хората с хронични психосоматични нарушения – висока тревожност, паник атаки, хипертония, безсъние, главоболие, коремни и мускулни болки, задух, световъртеж и много други, са подложени на огромен риск в извънредното положение, което се въвежда в множество страни в Европа и света.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Симптоматиката се изостря многократно при стресови ситуации, форс мажорни обстоятелства и фактори, върху които нямаме контрол.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Множество ежедневни дейности – разходки, туризъм, развлечения, социални контакти, спорт, фитнес, танци, йога и други, които поддържат баланса в човешкото тяло изведнъж отпадат едновременно. Придружено с възможната паника при хората в риск и повишена тревожност от неизвестното нарушава драматично баланса между физическа активност и психическо напрежение, което застрашава здравето. Здравето ще бъде застрашено не толкова от </span><span lang="DE">COVID</span><span lang="BG">-19, а от нарушения баланс при рязката смяна на начина ни на живот. Всяка драстична промяна в начина на живот – смяна на месторабота, на местоживеене, на партньор, невъзможност да вършим нещата, които обичаме и др., всъщност предизвикват големи промени във функционирането на тялото, а те на своя страна отключват алармените системи или стрес реакции и взривяват имунната система.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Има опасност болниците да започнат да се пълнят не от заразени с </span><span lang="DE">COVID</span><span lang="BG">-19, а от изостряне на хроничните психосоматични заболявания, което се случва винаги при големите промени в начина ни живот или от промени в социално-икономически план, каквито са налични сега при наличието на извънредно положение. Огромното психично напрежение, което се появява при хората, засегнати от икономическата ситуация в момента - неплатените отпуски, невъзможността на малки и средни предприятия да си плащат сметките, срива в туризма, транспорта и услугите ще бъде голямо предизвикателство за всеки.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Стресът и паниката са най-големите врагове на имунната система. Спокойствието, психична стабилност, радостта благодарността и физическата активност са най-големите й приятели.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Как да се предпазим и останем здрави при нарастващата вълна от изостряне на хронични психосоматични нарушения и увеличаване на броя на посещенията при лекар и интензивни болнични отделения, които в момента са пренатоварени и без това?</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Не е достатъчно да следвате призива „Не се паникьосвайте!“, а трябва да знаете КАК да го направите с лесни за изпълнение упражнения и действия, които да поддържат тялото в едно спокойно и равновесно състояние, освен мерките за хигиена спрямо вирусни и бактериални респираторни инфекции – миене на ръце, дезинфектиране и почистване на всичко, до което се докосвате.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Ето някои от мерките, прилагани в Центъра за приложни невронауки, които можете да предприемете, когато сте за дълго вкъщи:</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">1. Седнете в удобен стол и дишайте равномерно, не дълбоко</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Пуснете си хронометър, за да не броите и хванете равномерно темпо на дишане 4 на 4. Четири секунди вдишване, четири секунди издишване без паузи. Можете да си свалите и апликация за водене на дишането и да си я настроите по описания начин. Избягвайте да броите, това при някои хора не работи. След няколко дни тренировки, няма да имате нужда от водач на дишането, но в началото го използвайте.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Можете да използвате звука на дихателен водач и в нашето видео в You tube: </span><a href="https://www.youtube.com/watch?v=Job2guSJ0Qg">https://www.youtube.com/watch?v=Job2guSJ0Qg</a></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">По този прост начин активирате своя блуждаещ нерв, а така и възстановителните и оздравителни процеси в тялото.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">2. Отпуснете мускулите си, докато дишате спокойно и равномерно.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Мускулното напрежение в покой вдига тонуса на адреналиновата система и пречи на отпускането и възстановяването. Ако имате напрежение във врата, гърба или кръста, докато си седите отпуснати, по-добре станете и се раздвижете малко както е описано в т.6</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">3. Затворете очи и си пуснете любимата музика за слушане, но тихо</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Със затварянето на очите 80% от информацията от външния свят се преустановява и така мозъкът си почива</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">4. Правете упражненията системно.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Първите 3 точки ги направете поне за 10-15 минути на всеки 2-3 часа през деня, за да стане състоянието на покой познато на тялото и да се превърне в рефлекс. Еднократните действия нямат никакъв ефект. </span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">5. Погрижете се за съня си. </span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Заспивайте само отпуснати както е описано по-горе в точки от 1 до 3, и поне 1 час без да сте гледали в екрана на телевизора или телефона, включително и новините за пандемията.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Заспивайки без напрежение ще подобрите фазите на дълбок сън, които са най-важните за възстановяване и самолечение на тялото. Един час повече сън от обикновеното е един час повече възстановяване и самолечение на тялото. Няма по-добър лекар от съня ни. Погрижете се за подобряване на продължителността и качеството на своя сън</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">6. Раздвижете се на фона на музика или пеейки макар и вкъщи</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Меките, плавни и спокойни мускулни движения, в отпуснато и спокойно състояние без определена последователност, тоест импровизиране на фона на музика или просто си тананикайте или попейте. Импровизирани танцувални движения са много по-ефективни за отпускане на тялото, отколкото лицевите опори и коремните преси. Можете и да се разхождате от стая в стая, напред-назад или дори на място. Равномерното ходене, танцуване увлича равномерност и спокойствие на всички процеси в тялото.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Наблюдавайте дишането си, то трябва да бъде меко, равномерно и спокойно.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Спокойният глас и песента е мощен вагусов стимулатор (активация на блуждаещия нерв) и има възстановителен и оздравителен ефект. Правете го поне 3-4 пъти на ден. Тук няма предозиране - колкото по-често, толкова по-добре.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">7. Учете, четете, творете и се смейте – това е мощна профилактика спрямо стреса и паниката.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Мозъкът когато учи е спокоен, той обича да учи. Когато учим, изключваме стрес реакциите и напрежението в тялото. Захванете се с учене на нещо ново, прочетете нова книга или се занимавайте с любимото си хоби – рисуване, писане и т.н. Творческата работа замества стрес реакциите и увлича процесите в тялото към спокойствие и благоденствие. Направете си списък с любимите и развлекателни дейности и ги упражнявайте. Сега имате време за всичко.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Не забравяйте Вие избирате в какво състояние да се намирате. Следете новините, но в никакъв случай не прекарвайте деня си само в гледане на новините по телевизията. Праговете на дразнимост на Вашите сетива ще паднат и всяка информация ще предизвиква стрес реакция в тялото Ви. Пуснете си любим филм или увлекателно хумористично предаване.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;">И най-важната мярка. Наблюдавайте ефекта от всяка дейност, която правите, върху Вашето благосъстояние. Ако се чувствате добре, правете я, ако не – не я правете. Редувайте дейностите, активни с пасивни, като спазвате правилото да не е повече от два часа всяка от тях.</p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">На всеки 2 часа правете пълно отпускане от 10-15 минути, та дори и дрямка. Сега може да си го позволите.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;">Знанието е сила, използвайте го, но го приложете. Конкретни стъпки с конкретни ефекти всеки ден.</p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">При паниката се изключва предния дял на мозъка и човек престава да мисли адекватно, както се изразяваме в невронауките, сами си правим функционална челна лоботомия.</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Животът е преживял много по-сериозни изпитания и ще ги преживее и сега!</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"><span lang="BG">Всичко е в нашите ръце. Да си помогнем сами! Вируси е имало и ще има винаги, нека развием такава имунна система, която да устои на всичко! Тази Цел си заслужава!</span></p>&#13; <p style="text-align: justify;"> </p> </div>

Сравнение на продукти