Сърцето се променя в Космоса, но на Земята бързо се възстановява

04.04.2023 17:00:38

Сърцето се променя в Космоса, но на Земята бързо се възстановява

Половината от клетките на сърдечния мускул били поставени на космически кораб SpaceX, пътуващ до Международната космическа станция за повторна доставка. Другата половина се съхранява на Земята за сравнение.

След пет и половина седмици клетките в орбита са върнати на земята и учените изследват ефектите на микрогравитацията върху тях.

Екипът открива разлики в начина, по който 3000 гена се експресират в тези клетки. Най-забележимите промени са отбелязани в гените, отговорни за метаболизма и функционирането на митохондриите, които са енергийните централи на клетките.

Около 1000 от тези гени все още останали различни след 10 дни връщане на Земята, което се равнява на приблизително 4 до 5 на сто от всички известни човешки гени. Но повечето гени, отговорни за промените в митохондриите и метаболизма на клетките, се върнали в норма.

От това проучване не е ясно какви последици могат да имат промените върху астронавтите.

Това повдига вероятността космическият полет да има сходни ефекти върху множество видове клетки, включително сърдечни и кръвни клетки, казва Wnorowski. „Но също така не са събрани достатъчно данни, за да направим толкова голямо заключение“, казва тя.

Екипът планира да изпрати 3D тъканни структури с множество различни видове клетки при предстоящо пътуване до Международната космическа станция, за да види как ще бъдат засегнати.

 

Източник: DOI: 10.1016 / j.stemcr.2019.10.006

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог

Блог

Сърцето се променя в Космоса, но на Земята бързо се възстановява

Сърцето се променя в Космоса, но на Земята бързо се възстановява

Половината от клетките на сърдечния мускул били поставени на космически кораб SpaceX, пътуващ до Международната космическа станция за повторна доставка. Другата половина се съхранява на Земят Половината от клетките на сърдечния мускул били поставени на космически кораб SpaceX, пътуващ до Международната космическа станция за повторна доставка. Другата половина се съхранява на Земят 2023-04-04T17:00:39+03:00 Сърцето се променя в Космоса, но на Земята бързо се възстановява

<div itemprop="articleBody">&#13; &#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Половината от клетките на сърдечния мускул били поставени на космически кораб SpaceX, пътуващ до Международната космическа станция за повторна доставка. Другата половина се съхранява на Земята за сравнение.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">След пет и половина седмици клетките в орбита са върнати на земята и учените изследват ефектите на микрогравитацията върху тях.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Екипът открива разлики в начина, по който 3000 гена се експресират в тези клетки. Най-забележимите промени са отбелязани в гените, отговорни за метаболизма и функционирането на митохондриите, които са енергийните централи на клетките.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Около 1000 от тези гени все още останали различни след 10 дни връщане на Земята, което се равнява на приблизително 4 до 5 на сто от всички известни човешки гени. Но повечето гени, отговорни за промените в митохондриите и метаболизма на клетките, се върнали в норма.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">От това проучване не е ясно какви последици могат да имат промените върху астронавтите. </span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Това повдига вероятността космическият полет да има сходни ефекти върху множество видове клетки, включително сърдечни и кръвни клетки, казва Wnorowski. „Но също така не са събрани достатъчно данни, за да направим толкова голямо заключение“, казва тя.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Екипът планира да изпрати 3D тъканни структури с множество различни видове клетки при предстоящо пътуване до Международната космическа станция, за да види как ще бъдат засегнати.</span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;"><img src="/images/sarceto.jpg" alt="" width="592" height="445"/></span><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;"> </span></p>&#13; <p class="MsoNormal"><span lang="BG" style="mso-ansi-language: BG;">Източник: DOI: 10.1016 / j.stemcr.2019.10.006</span></p> </div>

Сравнение на продукти