Страхове и фобии

23.03.2023 17:23:05

Страхове и фобии

Страхът е афектно-емоционална реакция на организма към животозастрашаващи или увреждащи стимули, ситуации или при директна заплаха и опасност. Има естествени страхове, които са вродени и ни пазят от нараняване, и са част от инстинкта за оцеляване. Но има и придобити страхове, които се проявяват с мощни реакции в тялото, предизвикани от несъществени или неутрални стимули. Човек може да придобие страхови реакции чрез заучаване и при множество повторения и неуспешни опити за справяне, те да се превърнат в общи генерализирани реакции, страхово разстройство, или специфични генерализирани реакции към конкретни стимули или обекти, фобии. Съществува безкрайно разнообразие от тях, което показва и индивидуалното им придобиване.

Страховата реакция и тревогата имат абсолютно идентичен механизъм в мозъка на човека, но се различават по „вертикалните функционални комплекси“, които се придобиват индивидуално. На вегетативен план е мощна реактивност и симпатикотония, както при тревожността, или рязко изключване чрез реакции на замръзване, блокаж, ступор, колапс, за разлика от тревожността.

В зависимост от генерализираната реакция на вегетативен план („бий се или бягай“ или „реакции на замръзване“) биофийдбек невротерапевтичните сесии ги променят и заместват с ориентировъчни реакции по различен начин и постигат здравословно балансирано функциониране, като постепенно се подготвя нервната система и мозъка за конфронтация със стимулите, предизвикващи страх. Рутинна практика в Центъра, при която за около 3-6 месеца се постига траен и устойчив резултат – преодоляване на страховете и фобиите.

<<<<< резервирайте първоначална оценка >>>>

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Симптоми

Симптоми

Страхове и фобии

Страхове и фобии

Ефективна терапия на страхове и фобии с биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек, разработена от Център за приложни невронауки Везенков. Промяна реакцията на тялото Ефективна терапия на страхове и фобии с биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек, разработена от Център за приложни невронауки Везенков. Промяна реакцията на тялото 2023-04-25T19:27:27+03:00 Страхове и фобии

<p>Страхът е афектно-емоционална реакция на организма към животозастрашаващи или увреждащи стимули, ситуации или при директна заплаха и опасност. Има естествени страхове, които са вродени и ни пазят от нараняване, и са част от инстинкта за оцеляване. Но има и придобити страхове, които се проявяват с мощни реакции в тялото, предизвикани от несъществени или неутрални стимули. Човек може да придобие страхови реакции чрез заучаване и при множество повторения и неуспешни опити за справяне, те да се превърнат в общи генерализирани реакции, страхово разстройство, или специфични генерализирани реакции към конкретни стимули или обекти, фобии. Съществува безкрайно разнообразие от тях, което показва и индивидуалното им придобиване.</p> <p>Страховата реакция и тревогата имат абсолютно идентичен механизъм в мозъка на човека, но се различават по &bdquo;вертикалните функционални комплекси&ldquo;, които се придобиват индивидуално. На вегетативен план е мощна реактивност и симпатикотония, както при тревожността, или рязко изключване чрез реакции на замръзване, блокаж, ступор, колапс, за разлика от тревожността.</p> <p>В зависимост от генерализираната реакция на вегетативен план (&bdquo;бий се или бягай&ldquo; или &bdquo;реакции на замръзване&ldquo;) биофийдбек невротерапевтичните сесии ги променят и заместват с ориентировъчни реакции по различен начин и постигат здравословно балансирано функциониране, като постепенно се подготвя нервната система и мозъка за конфронтация със стимулите, предизвикващи страх. Рутинна практика в Центъра, при която за около 3-6 месеца се постига траен и устойчив резултат &ndash; преодоляване на страховете и фобиите.</p> <p><a href="https://vezenkov.com/product/funkcionalna-ocenka-za-vazrasten-18" target="_blank" rel="noopener">&lt;&lt;&lt;&lt;&lt; резервирайте първоначална оценка &gt;&gt;&gt;&gt;</a></p>

, , , , , , , ,
Сравнение на продукти